Å blogge er en fin måte å spre informasjon om veganisme, enten det er om mat, dyrs rettigheter eller andre aspekter ved en vegansk livsstil.
I det siste har det dukket opp en rekke nye norske veganblogger, så derfor tenkte vi det passet med en artikkel som tar opp blogging som har som mål å spre interesse for veganisme. Norsk vegansamfunn ønsker hjertelig velkommen alle nye blogger som er med på å gjøre en forskjell for vegansaken. Er du veganer og har startet en blogg, si ifra til oss så legger vi en link til den på nettsida. Trenger du hjelp for å komme i gang, ta kontakt.
Fremveksten av sosiale medier, som blogger, gjør at måten informasjon sprer seg på endrer seg. I stedet for at vi har noen få større aktører som produserer tekster som mange leser, er vi selv blitt produsenter av informasjon og tekst. Det betyr at vi kan være med i samfunnsdebatten på en måte som man ikke kunne før, og at informasjonen flyter raskere og enklere fra person til person. Det gir potensiale for minoritetsgrupper som har vanskelig for å slippe til i mainstream media. Veganisme er for mange noe ukjent som virker sært og umulig. Ved å spre informasjon om hva en vegansk levemåte innebærer kan vi vise at vi stort sett er normale mennesker som bare velger å leve etter et prinsipp om rettferdighet og likebehandling, og at det slett ikke er så vanskelig som folk tror. Ved hjelp av blogging får stadig flere øynene opp for hvor velsmakende og spennende vegansk mat kan være, flere blir bevisst på problemstillinger rundt dyrs rettigheter, og stadig flere blir bevisst på hvilke produkter man kan bruke som ikke innebærer at dyr mishandles og drepes.
Blogging er et verktøy som er enkelt å ta i bruk, og hvor du har store muligheter til å dele inspirasjon, tips og tanker på mange ulike måter. Kanskje vil du dele alle de fantastiske oppskriftene dine? Har du gode tips å dele om dyrevennlige klær, sko og kroppspleieprodukter? Vil du dele dine personlige erfaringer og utfordringer med å bli veganer? Hvordan er det å leve i et samfunn som ikke er vegansk? Liker du å skrive tekster om og diskutere dyrs rettigheter og samfunnsrelaterte spørsmål? Eller har du lyst til å skrive om alle disse temaene? Med en blogg er det du selv som bestemmer tema og innhold, og det kan både være morsomt, sosialt og lærerikt.
Gjennom veganblogging er du med på å spre kunnskap og rette opp misforståelser og fordommer om veganisme. Du er med på å gi god støtte til nye veganere og tar aktivt del i å skape en positiv vegankultur.
Bloggtips
Har du en veganblogg, eller har du kanskje lyst til å lage en? Her er noen tips til hvordan du kan lykkes med bloggen din.
1. Registrer bloggen på Veggietoppen
Veggietoppen er en svensk side som forsøker å samle alle vegetarblogger i skandinavia. Registrerer du bloggen her er det større sannsynlighet for at andre som er interessert i veganisme ser at bloggen din eksisterer og vil begynne å følge dem. Her kan du også finne andre veganblogger som kan gi deg inspirasjon til din egen blogg.
Se: www.veggiemind.com/veggietoppen
2. Kommenter på andres blogger
Det å gjøre seg kjent med andre relaterte blogger er også lurt. Å kommenterer på andres blogger med en link til din egen blogg er en fin måte å gjøre andre kjent med deg og bloggen din. Men ikke overdriv dette – rene spamkommentarer som har som eneste formål å få folk til bloggen din, hvor det for eksempel står “Sjekk ut bloggen min!” er ikke så veldig høflig. Gi gode, relevante kommentarer på bloggene du kommenterer og folk vil synes det er virker mer interessant å sjekke ut bloggen din også.
3. Lenk til andre
Blogger blir kjent først og fremst gjennom deling av lenker. Når man blogger er man en del av et stort nettverk der deling er essensielt for at man blir lest. Så når andre hjelper å gjøre bloggen din kjent, er det redelig å gjøre det samme tilbake. Når du er flink til å lenke til andre, øker også sannsynligheten for at de lenker tilbake til deg. Husk også å alltid kreditere andre når de fortjener det. Det gjør at bloggingen blir mer ærlig og redelig og det legger grunnlag for et godt samspill mellom forskjellige blogger. Ikke stjel bilder, men lån på korrekt vis og krediter fotografen.
4. Vær hyggelig og imøtekommende overfor dine lesere
En blogg er ikke det samme som en nettside der man publiserer tekster uten at folk har mulighet til å kommentere. Blogging er toveiskommunikasjon og kommentarfeltet er der for en grunn! Vær hyggelig mot dem som kommenterer på innleggene dine, og forsøk å svar så godt du kan på eventuelle spørsmål. Prøv å svare kommentarer så raskt som mulig. Ikke vær redd for å bruke ressursen leserne dine er, og spør dem gjerne om hva slags innhold de kunne tenke seg å ha på bloggen. Noen blogger har også en egen del der lesere kan presentere seg selv og si hvem de er. Det gjør at man blir bedre kjent med leserne av bloggen. Det er nettopp dette kommentarfeltet som gjør blogger spennende – når du har publisert innlegget ditt, er det egentlig ikke ferdig før den siste kommentaren er skrevet. På denne måten kan leserne gjøre bloggen enda bedre ved at de setter i gang spennende diskusjoner eller stiller spørsmål som gjør innholdet i innlegget klarere. Det er med andre ord lurt å ta vare på leserne sine!
5. Oppdater med jevne mellomrom
Ikke la det gå for lang tid mellom hvert innlegg. Da kan leserne fort miste interessen for å følge deg, eller rett og slett glemme å stikke innom. Prøv også å ikke gjøre innleggene kjempelange. Folk liker hyppige korte oppdateringer, fremfor få lange. Trenger du å si mye om en ting, vurder å heller dele det opp i flere innlegg.
6. Utfordrende kommentarer
Ikke alle som kommenterer på bloggen din vil være positivt innstilte til veganisme. Folk kan være uenig i det du skriver. Møter du vanskelige problemstillinger, ta kontakt med andre veganere eller let på nettet for å få hjelp. Forsøk å svar på en saklig og vennlig måte. Husk at veganisme fortsatt er ganske ukjent for mange. Det er ikke så rart om folk er skeptiske eller stiller utfordrende spørsmål. Så lenge det er seriøse innspill gir det en fin mulighet til å argumentere for veganisme og forklare hvordan det fungerer. Du er ikke forpliktet til å svare på slemme, sure og krasse kommentarer. Det er din blogg. Du bestemmer selv hvordan du vil bruke tiden din på den. Man står i sin fulle rett til ikke å godkjenne alle kommentarer. Det er derimot lurt å svare på spørsmål som virker uopplyste eller som man har fått mange ganger. De kan være oppriktig ment. Det overveldende flertallet av kommentarer vil likevel være positive, så du kan se fram til mange hyggelige samtaler.
Bloggplattformer
Det er flere ulike bloggplattformer du kan bruke. I Norge er disse de mest populære.
WordPress
www.wordpress.com: Den kjappe løsningen for de som bare vil ha en blogg opp å gå på en enkelt og raskt og gratis.
www.wordpress.org: For de som ønsker å ha en blogg på eget domene, noe som gir flere muligheter og valgfri adresse. Koster fra ca. 300 kr per år, avhengig av hvilket webhotell du bruker. www.one.com er et billig webhotell.
Blogger
www.blogger.com: Enkelt og gratis, med bruk av Google-konto.
Blogg
www.blogg.no: Enkelt og gratis.
Norske veganblogger
Vil du se hvordan det kan gjøres finnes det en rekke norske veganblogger du kan sjekke ut
http://veganeren.blogspot.com/
http://veganmisjonen.blogspot.com/
http://veganfoodstory.blogspot.com/
http://vegetarbloggen.wordpress.com/
http://veganvoff.com/
http://dyrsrettigheter.wordpress.com
Engelskspråklige veganblogger
http://veganyumyum.com/
http://blog.fatfreevegan.com/
http://challengeoppression.com/
http://www.animalperson.net/
http://chicvegan.com/