Akademikere har de siste par tiårene tatt tydeligere standpunkt i anerkjennelsen av at dyr, med svært få og usikre unntak, har bevissthet. Akademia har også her i økende grad tatt avstand fra hvordan vi behandler dyr og flere universiteter har også banet vei i praktiseringen av denne anerkjennelsen.
Ved Universitetet i Cambridge den 7. juli 2012, samlet en rekke forskere innen neurovitenskap seg bak en erklæring om dyrs bevissthet. The Cambridge Declaration on Consciousness er tydelig på at mennesker ikke er alene om å ha bevissthet og at en rekke dyr også har selvbevissthet (f.eks. hos skjærer, aper, delfiner og elefanter).
Den 4. oktober 2022 publiseres Montreal Declaration on Animal Exploitation som går et steg lengre i å påpeke de moralske konsekvensene av anerkjennelsen av dyrs bevissthet. Erklæringen fordømmer behandling av dyr som objekter eller handelsvarer. Den karakteriserer utnyttelse av dyr som involverer unødig lidelse som en urett og moralsk uforsvarlig. Den er tydelig på en motforestilling veganere ofte møter; At dyr ikke er en del av vår art er moralsk irrelevant. Holdningen om at interessen til de mer intelligente er av større betydning enn tilsvarende interesser for de mindre intelligente er moralsk uforsvarlig. Til slutt konkluderer erklæringen med at unødig utnyttelse av dyr er en urett, og vi må jobbe mot å få en slutt på dette. Erklæringen har nå over 550 signaturer fra forskere verden over innen moral- og politisk filosofi.
Den 19. april i år kom en tilsvarende erklæring fra New York University: The New York Declaration on Animal Consciousness. Denne erklæringen gjentar den sterke evidensen for at andre pattedyr og fugler har bevissthet, og at det er evidens som indikerer at også virveldyr og mange i virvelløse dyr har bevisste opplevelser. Erklæringen sluttfører at når en slik evidens eksisterer er det uansvarlig å ignorere handlinger som påvirker dyr.
Det har selvfølgelig nytteverdi å kunne vise til slike erklæringer når veganisme fremmes, men tar akademia det sterke budskapet til seg? En rekke universiteter reduserer eller eliminerer animalske produkter fra sine kantiner, men dette er hovedsakelig grunnet i klimakrisen. Hvorfor er det så vanskelig for beslutningstakere å gjøre det etisk riktige når alt peker i retning veganisme? Faktumet er at veganere er i et sterkt mindretall og denne debatten vekker sterke emosjonelle følelser på begge sider av debatten. Dette er en av demokratienes svakheter når beslutningstakere styres av opinionen. Vi må bli tilstrekkelig nok veganere for å komme over et tippepunkt som fremdeles er et stykke frem i tid. Rekruttering av nye veganere er derfor nå ikke bare viktig på grunn av den direkte konsekvensen den har for dyr, men også for å komme så raskt som mulig til punktet hvor man får en snøballeffekt av å komme til et slikt tippepunkt.