Norsk vegansamfunn saksøker staten for å oppnå anerkjennelse som livssynssamfunn
Norsk vegansamfunn saksøker staten for å oppnå anerkjennelse som livssynssamfunn

Norsk vegansamfunn saksøker staten for å oppnå anerkjennelse som livssynssamfunn

Brandbu, 25.11.2024, Norsk vegansamfunn (NVS) har i dag saksøkt staten ved Barne- og familiedepartementet (BFD) etter at deres søknad om registrering som livssynssamfunn har blitt endelig avslått.

Under søknadsprosessen om registrering som livssynssamfunn har NVS fått avslag fra både Statsforvalteren i Agder og BFD. Staten mener at NVS sin veganisme primært fokuserer på forholdet mellom mennesker og dyr og mangler derfor et sammenhengende syn på menneskets plass i tilværelsen og sentrale etiske spørsmål, noe som trossamfunnsloven setter som krav for å bli anerkjent som et livssynssamfunn.

«Vi mener det er uholdbart at staten skal avgjøre hvilke anerkjente livssyn som er legitime og ikke,» sier Jon Vegard Venås, styremedlem og leder for registreringsprosessen i NVS. «Veganismen vår gir et sammenhengende syn på menneskets plass i tilværelsen og svar på sentrale etiske spørsmål. Det fortjener anerkjennelse på lik linje med andre livssyn som humanisme og ateisme.»

Krever nøytralitet og pluralisme

NVS understreker at i et demokratisk samfunn spiller staten en viktig rolle som en nøytral og upartisk tilrettelegger av tros- og livssynsfrihet for alle religioner, trosoppfatninger og livssyn. Denne nøytraliteten fremmer pluralisme, forståelse, dialog, og motvirker polarisering. Når BFD hevder at det i hovedsak kun er antroposentriske oppfatninger som kan utgjøre et livssyn i Norge, representerer dette en forvaltningspraksis som undergraver disse grunnleggende demokratiske verdiene om statens livssynsmessige nøytralitet og pluralisme.

«Livssynsfriheten har liten verdi hvis den bare omfatter livssyn som alle er enige om,» påpeker Jon Vegard Venås. «Akkurat som ytringsfriheten må verne om meninger som utfordrer det etablerte, må livssynsfriheten omfatte alle livssyn – også de som ikke passer inn i tradisjonelle rammer. Det ville vært uholdbart om staten skulle fastslå at katolisismen ikke er en trosoppfatning fordi den avviker fra protestantismen. På samme måte er det problematisk når staten ikke anerkjenner veganisme som et livssyn fordi det ikke passer inn i konvensjonelle, antroposentriske perspektiver. For at livssynsfriheten skal være reell, må den gjelde universelt, uansett om livssynet samsvarer med majoritetens oppfatninger eller ikke.»

Støtte i lovverket og menneskerettighetene

I forarbeidene til trossamfunnsloven beskrives et livssyn som et sammenhengende sett av oppfatninger om menneskets plass i tilværelsen og sentrale etiske spørsmål – noe veganismen til NVS representerer. Likestillings- og diskrimineringsombudet har også anerkjent veganisme som et livssyn. Internasjonalt finnes det flere eksempler på at veganisme er blitt juridisk anerkjent som et livssyn. Blant annet har det europeiske menneskerettighetsrådet (forløperen til den europeiske menneskerettighetsdomstolen) slått fast at veganisme er beskyttet etter den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) artikkel 9. Dette påpekes også i forarbeidene til trossamfunnsloven.

«Veganismen vår oppfyller alle juridiske krav for å være et livssyn,» understreker Venås. «Når både Likestillings- og diskrimineringsombudet og internasjonale menneskerettighetsorganer anerkjenner veganisme som et livssyn, burde det ikke være tvil om at vi har rett til å få juridisk anerkjennelse. Vi ønsker at Norge skal følge opp sine menneskerettslige forpliktelser og gi veganismen den juridiske statusen den fortjener.»

Tar saken til retten

Etter gjentatte avslag ser NVS ingen annen utvei enn å gå rettens vei. «Vi håper at dette søksmålet vil føre til en rettferdig behandling og at veganisme får anerkjennelse som et livssyn i Norge,» sier Venås. «Den 4. april 2024 ga Borgarting lagmannsrett Ateistene fullt medhold i et lignende spørsmål, og Høyesterett avviste å behandle statens anke. Dette viser at livssyn som faller utenfor de tradisjonelle rammene har krav på anerkjennelse, og at staten mangler gode juridiske argumenter. Vi skulle gjerne sett at staten brukte offentlige midler på mer produktive formål enn rettsprosesser som går ut på å nekte borgere sine menneskerettigheter.»

«Vi mener at avslaget er i strid med både nasjonal lovgivning og internasjonale menneskerettigheter,» sier advokatfullmektig Kristoffer Roheim Justad i Advokatfirmaet BAHR AS, som representerer NVS. «Vi ser frem til å få belyst saken i retten og håper på en løsning som vil styrke tros- og livssynsfriheten i Norge.»

Saken vil gå for Oslo tingrett, men det er foreløpig ikke berammet noen dato for hovedforhandling. Neste steg vil være at staten sender inn tilsvar på NVS sin stevning.

Kontakt:
Jon Vegard Venås
Styremedlem og leder for registreringsprosessen, Norsk vegansamfunn
E-post: kontakt@vegansamfunnet.no
Telefon: 948 47 750